Sve intenzivniji diplomatski i politički susreti sa predstavnicima zemalja Zapada (VIDEO)

"Kao što svaki biciklista zna - važno je stalno kretati se napred". To je, govoreći o odnosima Amerike i Srbije, izjavio američki ambasador Kristofer Hil na nedavno održanim "Danima Amerike" u Beogradu. Napredak odnosa pohvalio je i ambasador Srbije u Americi Marko Đurić, i to u prisustvu najviših domaćih i stranih zvanica. Dok odnosi sa Amerikom, po oceni diplomata, napreduju, mesecima nema zvaničnih diplomatskih poseta iz Ruske Federacije, kojoj Srbija odbija da uvede sankcije zbog napada na Ukrajinu. Da li je reč o zaokretu domaće spoljne politike?

Tagovi:

Američka zastava. Foto: Robert Linder/Unsplash

Baš u vreme "Dana Amerike" u Beogradu, supruga predsednika Srbije učestvovala je na Samitu prvih dama i džentlmena u ukrajinskoj prestonici, Kijevu, na panelu "Generacija koja će vladati svetom za 15 godina". Rukovala se sa predsednikom Ukrajine i slikala se sa njegovom suprugom.

Dve nedelje pre toga, srpski predsednik se, u Atini, sastao  sa ukrajinskim predsednikom, tokom neformalne rasprave o proširenju Evropske unije. A nekoliko dana kasnije ugostio je kongresmena koji je vodeći republikanac u Stalnom komitetu za obaveštajne poslove Sjedinjenih Američkih Država.

"Sigurno je da u diplomatiji simbolični potezi imaju veliki značaj, diplomatija i jeste sastavljena od mnogih simbola i u tom smislu ove oprimere koje ste pomenuli, sigurnio da znače i ja bih volela da verujem da se radi o jednom pomeranju koje je strateško, a ne samo taktično. Potrebno nam je da jako mnogo raširimo lepezu naših realnih, pa i simboličnih poteza. Za to nam je potrebna jedna ozbiljna komunikaciona strategija koja će sadržati jasnu spoljnu političku poruku, a to je: 'Mi hoćemo da budemok vaš partner, mi hoćemo da budemo predvidljivi partner, mi hoćemo da budemo članica Evropske unije'", rekla je u izjavi za Insajder Nataša Vučković iz Fondacije "Centar za demokratiju".

Slučajnost ili ne, tek, ambasadori Srbije i Ruske Federacije ne pojavljuju se na istim skupovima. Uz vojnog atašea, srpski ambasador u Rusiji bio je jedini diplomata iz Srbije koji je prisustvovao vojnoj paradi u Moskvi u maju ove godine, za razliku od ranijih godina, kada su tim paradama prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji ministar Aleksandar Vulin. Sada mu je, kao direktoru Bije, Vašington uveo sankcije, ali se u medijima to gotovo više i ne pominje.

"Svedoci smo velikog distanciranja demokratskog dela sveta od onoga što se događa u Rusiji i sad Srbija, koja je inače dobila vrlo lošu ocenu na planu usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evrospke unije i u poslednjem izveštaju Evrospke komisije, ali i uopšte, kad se pogleda stepen usaglašenosti sa deklaracijama EU, OEBS-a itd, Srbija je malo učinila da poboljša taj skor iz protekle dve godine i sada se na sve načine pokušava nadomestiti ono što se do sada nije uradilo. To jeste uvođenje sankcija i vidljivije distanciranje, koje bi bilo usklađeno sa partnerima iz Evropske unije", kaže Vučković.

Krajem avgusta, posle razgovora predsednika Srbije i ruskog ambasadora u našoj zemlji, predsednik je potvrdio nameru da nastavimo da održavamo skladne odnose sa Rusijom. Sa druge strane, Moskva ćuti  o napretku odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. 

Istovremeno, programima u Ruskom domu u Beogradu ne prisustvuje niko od domaćih visokih zvanica. Teme tih programa su raznovrsne, a neke od njih tiču se odnosa Srbije sa zemljama Zapada.


U petak će u Ruskom domu biti održana međunarodna konferencija o posledicama upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom u Jugoslaviji i drugim zemljama. Moskva tako tiho podseća na mračni period odnosa Srbije i Zapada, kaže sagovornica Markera.

"Meni se čini da u Moskvi ipak razumeju  poziciju Srbije, okruženi smo zemljama NATO pakta i Evropske unije i teško je verovati da se možemo opdupreti neupitnom putu u tom pravcu. Ono što je međutim sigurno neupitno tačno je da je Moskva zauzeta onim što se dešava ne samo u Ukrajini, nego i u njenom neposrednom okruženju, onim što se dešava između Jermenije i Azerbejdžana, vidimo da sa mnogim saveznicima Ruska Federacija danas ima više problema, nego što je imala juče i to je takođe jedan teret i breme za rusku diplomatiju", zaključuje Vučković.

Podsećanja Ruskog doma na period sankcija i NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije deo su diplomatskih aktivnosti Rusije u Beogradu. Takve aktivnosti, ali mnogo glasnije, gledali smo i u spotovima u okviru kampanje „Vi ste svet“, koju je godinama organizovala američka ambasada u Srbiji. U tim spotovima, Sjedinjene Države izražavale su poštovanje prema srpskim velikanima u savremenoj istoriji. Sudeći prema jačanju diplomatskih odnosa Srbije i Amerike, meka diplomatija iz Vašingtona ima većeg odjeka od one koja dolazi iz Moskve. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.