Trapara o sastanku Vulin-Lavrov: Tek nakon formiranja Vlade biće jasno šta se očekuje od Srbije

Srbija je konstantno pod pritiscima sa Zapada da se udalji od Rusije, ali očigledno je da aktuelna vlast još uvek nije podlegla tim pritiscima i nastoji da sve spoljnopolitičke prozore ostavi otvorenim, rekao je za Insajder Vladimir Trapara sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu. On je podsetio da tek treba da se formira nova vlada i istakao da očekuje da će se nakon njenog formiranja jasno videti „šta Zapad i Rusija misle o nama i kakvu politiku od nas očekuju“.

Sastanak Aleksandra Vulina i Sergeja Lavrova / Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin danas se u Moskvi sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim. Ovo je bila prva poseta na visokom nivou nakon što je početkom juna zaustavljena poseta Lavrova Beogradu jer su sve susedne zemlje zatvorile svoje nebo za ministra Rusije.

Takođe, nijedan ministar nijedne zemlje na evropskom kontinentu nije otišao u Moskvu od februara i početka ruske invazije u Ukrajini. 

Pre sastanka iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije saopšteno je da obe strane planiraju da razgovaraju o rusko-srpskoj saradnji, kao i da razmene mišljenja o međunarodnim pitanjima i regionalnim problemima. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je za rusku novinsku agenciju TASS da je pitanje Kosova dominiralo u pripremama za razgovor.

U medijima se spekulisalo zašto je Vulin išao za Moskvu i da li je uobičajeno da se sastaju ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, a Trapara za Insajder kaže da to „verovatno nije uobičajeno“, ali da je Vulin izabran „zbog svoje ličnosti".

„Zbog njegovog ideološkog opredeljenja i zbog veza koje je do sada imao sa Rusijom. Pretpostavljam da je izabran zbog toga, kao najpogodniji da obavi neku misiju u Moskvi, kakva god ta misija bila“, smatra Trapara.

U saopštenju koje je MUP objavio nakon sastanka, navodi se, između ostalog, da je Vulin ministru spoljnih poslova Rusije rekao da „Srbija ne zaboravlja vekovno bratstvo“, da je jedina koja nije uvela sankcije Rusiji u Evropi i tako nije „postala deo antiruske histerije“. 

„Naša zemlja je konstantno pod pritiscima sa Zapada da se udalji od Rusije, očigledno je da aktuelna vlast još uvek nije podlegla tim pritiscima i da nastoji sve spoljnopolitičke prozore da ostavi otvorenim. U tom smislu treba sagledati ovu posetu Vulina, a imajte u vidu da se trenutno radi na formiranju nove vlade. Da mi još uvek ne znamo ko će sve činiti tu vladu, da li će Vulin biti u njoj i tome slično, tako da je negde moje očekivanje da će tek nakon fomiranja Vlade moći jasno da se vidi šta Zapad ili Rusija misle o nama i kakvu politiku od nas očekuju“, rekao je Trapara. 

Kako objašnjava, ako Srbija u nekom trenutku bude odlučila da uvede sankcije Rusiji, o tome neće razgovarati s Rusijom na ovakav način. 

Uoči novog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu, Radio Slobodna Evropa je prenela da će specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar najverovatnije ove nedelje posetiti Prištinu i Beograd.

„Ako bude trebalo da se traži neko razumevanje od Rusije za taj potez, to će se verovatno raditi nekim malo tajnijim kanalima“, navodi on.

Na sastanku su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, ministri razgovarali i o Kosovu. Ministar unutrašnjih poslova Srbije se Lavrovu zahvalio na „nepriznavanju lažne države Kosovo“, a Lavrov je istakao da će ruska država „nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalne celovitosti. 

Podsetimo, Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN-a i do sada ga je upotrebljavala da zaštiti interese Srbije po pitanju Kosova. 

Međutim, u poslednje vreme učestalo kritikuje briselski dijalog i predlaže da se pitanje vrati u nadležnost UN-a. Istovremeno, presedan Kosova Kremlj koristi i da objasni aneksiju Krima, kao i okupiranje Donbasa.

Nakon što je krajem aprila ruski predsednik Vladimir Putin napravio to poređenje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će „ceo Zapad tražiti od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova, da bi mogli da kažu Putinu da to nije isti slučaj i da Kosovo nije slično svemu onome što se dešava na teritoriji Ukrajine“.

„Sigurno će biti negativne, ali uzdržane reakcije sa Zapada“

Na najavljenu, a zatim neostvarenu posetu Lavrova Beogradu u Evropi i SAD-a nije se gledalo blagonaklono, a Trapara kaže da očekuje i da će reakcija na sastanak Vulin-Lavrov biti negativna, ali uzdržana.

„Recimo kao što je ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil u nekoliko navrata rekao da mu se ne sviđa što imamo takve veze sa Rusijom, ali opet da je to naš izbor, da se on ne meša u našu politiku. Očekujem nešto slično i sada. Mislim da će oni mnogo više biti zainteresovani ko će činiti novu vladu i ako recimo sadašnji ministar Vulin ne bude imao poziciju u toj vladi ili bude imao neku slabiju poziciju od one koju sada ima, mislim da će Amerikanci biti zadovoljni, neće imati ništa protiv toga što je on sada poslat u Rusiju“, objašnjava Trapara.

Dodaje da misli da je Amerikancima to kakvu ćemo politiku voditi nakon što se formira Vlada mnogo važnije od onoga što se dešava sad.

Na pitanje da li poseta Vulina može da se tumači kao znak da će on biti deo nove vlade, Trapara kaže da može i da se tumači kao oproštajna poseta.

Dok je Vulin bio u Rusiji, u Srbiji se predsednik Skupštine Vladimir Orlić sastao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Izvor: Insajder 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.