Tužilaštvo za Insajder: Izvršilac masovnog ubistva u Mladenovcu ranije napao policajca – postupak obustavljen po mišljenju Centra za socijalni rad (VIDEO)

Protiv počinioca masovnog ubistva u Mladenovcu pokrenut je ali i obustavljen sudski postupak zbog napada na službeno lice 2021. godine. Sud i, pre toga, tužilaštvo prihvatili su mišljenje Centra za socijalni rad pa i to da je u trenutku napada na policajca U. B. bio maloletan, da je redovno pohađao školu i da nije imao sklonosti ka asocijalnom ponašanju te da je osećao odgovornost i kajanje.

Palata pravde. Foto: Srđan Ilić

"Imajući u vidu njegove lične i porodične prilike, kao i sve napred navedene okolnosti, po mišljenju suda ne bi bilo celishodno izricanje niti mere otvorene, niti mere zatvorene zaštite, jer je i sam tok postupka na njega dovoljno uticao da se ubuduće ne pojavi kao izvršilac krivičnih dela”, navodi se u rešenju suda koje je na pitanje Insajdera dostavilo Više tužilaštvo u Beogradu.

Kako dodaju u tom tužilaštvu, postupajuća tužiteljka jeste u završnoj reči ostala pri predlogu da U. B. bude osuđen ali je istovremeno navela da je "saglasna  sa mišljenjem predstavnika centra i da predlaže da se postupak obustavi“.

Takođe, rešenje kojim je protiv U. B. obustavljen postupak postalo je pravosnažno jer su se stranke odrekle prava na žalbu.

Postupak protiv U. B, kako navode u tužilaštvu za Insajder, počeo je 21. februara 2021. kada je Odeljenje za maloletnike podnelo sudu Predlog za izricanje krivične sankcije U. B. zbog krivičnog dela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, koje je izvršio kao maloletno lice 31. maja 2020. godine.

"Na glavnom pretresu održanom 29. marta 2021. godine predstavnik nadležnog gradskog centra za socijalni rad izjavio je da ostaje pri svom izveštaju od 21. januara 2021. godine“, navodi Više javno tužilaštvo (VJT) pojašnjavajući da se bez izveštaja i mišljenja Centra za socijalni rad ne može doneti odluka u postupcima prema maloletnim licima.

Kako dodaju, stručnjak iz Centra za socijalni rad je tada naveo da od napada na policajca do tog dana nije bilo novih prijava protiv osumnjičenog U. B.

Više tužilaštvo u odgovoru Insajderu navodi i:"Da je on redovan učenik, da mu je porodica funkcionalna, te da se pored škole bavi poljoprivredom. Predložio je da se postupak obustavi usled necelishodnosti izricanja krivične sankcije.“ 

Nakon tog održanog pretresa, Veće za maloletnike Višeg suda u Beogradu je 29. marta 2021. godine donelo Rešenje kojim je obustavilo postupak protiv U. B koji je u međuvremenu postao punoletan.

Razlog za takvu odluku sud je obrazložio "necelishodnošću izricanja vaspitne mere“.

U rešenju suda, kako navodi tužilaštvo u odgovoru Insajderu, se navodi da je prilikom donošenja odluke sud uzeo u obzir mišljenje stručnog tima nadležnog centra za socijalni rad, kao i predloge zamenika VJT i odbrane i našao da je shodno odredbama člana 78. stav 2 Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica najcelishodnije da se postupak protiv Uroša B. obustavi.

"Sud je u rešenju naveo da je prilikom donošenja odluke pre svega imao u vidu da se maloletan, sada punoletan, U. B. prvi put pojavljuje u krivičnom postupku, da nije nastavio sa vršenjem krivičnih dela, da je u međuvremenu postao punoletan, da živi sa roditeljima, da otac ima dominantan položaj u odnosu na majku ali sa pozitivnim vrednosnim sistemom, da je redovan učenik IV razreda srednje škole u kojoj ostvaruje vrlo dobar uspeh, da slobodno vreme provodi sa drugovima istog uzrasta, da nema struktuirane sklonosti ka asocijalnom ponašanju i da je kod njega prisutna odgovornost i kajanje“, navodi Više tužilaštvo u odgovoru Insajderu.

Podsetimo, U. B. (21) iz Dubone kod Mladenovca automatskom puškom ubio je 4. maja osam osoba, a pokušao je da ubije još 12 lica. Uhapšen je nakon višesatne potrage, a prilikom pretresa osumnjičenog i prostorija koje je koristio pronađena je veća količina oružja i municije.

Pitanje njegove ranije krivične prošlosti postavili su predstavnici opozicije u Skupštini na vanrednoj sednici sazvanoj povodom dva masovna ubistva, jednog koji je počinio U. B, a drugog u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Nakon nezvaničnih saznanja predstavnika opozicije stigla je i zvanična potvrda od ministra policije Bratislava Gašića.


 Izvor: Insajder 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.