Vasiljević (Inicijativa A11): Građani najteže ostvaruju osnovna prava, Opcioni protokol važan pomak (VIDEO)

Radna prava, prava na socijalnu pomoć, na odgovarajuće stanovanje, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, prava su koja građani Srbiji najteže ostvaraju, pokazala su iskustva u radu sa najranjivijim društvenim grupama, rekao je za "Marker" Marko Vasiljević iz inicijative A11. Vasiljević dodaje da ratifikovanje Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima predstavlja dobar pomak, ali da su za korišćenje ovog mehanizma od strane građana potrebni edukacija i vreme.

Marko Vasiljević

"Mi se već tri decenije unazad suočavamo sa nečim što se može nazvati erozijom ekonomskih i socijalnih prava. Poslednji najdrastičniji udar na socijalna i ekonomska prava se dogodio 2014. godine kada se započelo sa merama štednje. Mi još danas trpimo posledice", rekao je Vasiljević.

Govoreći o Opcionom protokolu uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, dodaje da je reč o važnom dokumentu kao mehanizmu koji omogućava međunarodnu zaštitu ekonomskih i socijalnih prava. 

Kako dodaje, ovde se radi o preporukama i mišeljenjima koja su zasnovana na pojedinačnim predstavkama.


"Mislim da je potrebno neko vreme da se građani ohrabre i informišu o tome kako ovaj mehanizam funkcioniše i kako mogu da ga iskoriste. Treba da im se pruži podrška i pravna pomoć da to i učine", kaže Vasiljević.

Zaključuje da je ratifikacijom Opcionog protokola završena samo jedna faza borbe za unapređenje ljudskih prava u Srbiji.

Podsećamo da Opcioni protokol uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima ratifikovan u srspkom Parlamentu, kao dokument koji građanima omogućava novi mehanizam zaštite njihovih prava pred Komitetom Ujedinjenih nacija.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.