Šole: Važno je da ZSO bude formirana, ali neće ličiti na Republiku Srpsku

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je za SAD značajno da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana, ali da ona neće biti nalik Republici Srpskoj.

Derek Šole, specijalni savetnik američkog Stejt departmenta. Foto: Srđan Ilić

"Za nas je značajno da Zajednica srpskih opština bude formirana, mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali postoji velika razlika između Republike Srpske i buduće ZSO. To nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku", rekao je Šole za televiziju N1.

On nije želeo da govori o mogućim nadležnostima ZSO, rekavši da se ti detalji moraju "izglancati" kroz dijalog.

Šole, koji je prošle nedelje posetio Prištinu i Beograd, kazao je da će članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama biti teško ostvariti zbog protivljenja Rusije i Kine, ali da će SAD nastaviti da se zalažu za to.

"Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije", naveo je američki diplomata.

Šole nije želeo da govori o pojedinostima francusko-nemačkog predloga za Kosovo, rekavši samo da je osnov za pregovore i da je fleksibilan.

"SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, čiji je cilj normalizacija odnosa u pravcu međusobnog priznanja", kazao je Šole.

Upitan o slobodi medija u Srbiji, Šole je naveo da se SAD uvek time bave, i da je prilikom prošlonedeljne posete regionu poručio da će tako biti i ubuduće, jer su medijske slobode "prioritet za SAD u svim delovima sveta".

Izvor: Beta