Tajani o dolasku migranata: Ni Rim nije mogao da zaustavi varvarsku invaziju

Potpredsednik Vlade Italije i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je da situacija povodom priliva velikog broja migranata iz Afrike "nije eksplozivna, nego je već eksplodirala".

Čamac sa migrantima ulazi u pristanište Favaloro u luci na sicilijanskom ostrvu Lampeduza, foto: Tanjug/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

"Pogledajte istoriju varvarskih invazija - rimska vojska, najmoćnija u vojnoj istoriji, nije mogla da ih zaustavi", rekao je Tajani novinarima u italijanskom konzulatu u Njujorku.

Šef italijanske diplomatije je rekao da ne postoje zidovi koji mogu da zaustave kretanje miliona i miliona ljudi, prenosi Ansa.

Tajani je rekao da će pitanje migrantskog pritiska iz Afrike pokrenuti na predstojećem zasedanju Generalne skupštine UN.

Inalče, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i italijanska premijerka Đorđa Meloni obišle su, u nedelju 17. septembra, italijansko ostrvo Lampeduza pogođeno migrantskom krizom.

Meloni je izjavila da je zbog velikog priliva migranata Italija pod "nepodnošljivim pritiskom".

Od početka godine oko 127.000 migranata ušlo je u Italiju, što je dvostruko više nego u istom periodu 2022. Mnogi od njih stižu u Italiju upravo preko Lampeduze, najjužnijeg italijanskog ostrva. 

Poslednja velika tragedija, u vezi sa prelaskom migranata u Italiju, dogodila se početkom avgusta kada je četrdeset i jedan migrant poginuo u brodolomu kod ostrva Lampeduza.

Izvor: Tanjug