Ulaz policije u stanove bez naloga povučen iz novog Nacrta Zakona o policiji

Deo Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima koji se odnosio na ulazak policije u kuće i stanove bez sudskog naloga povučen je iz novog nacrta, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić.

Znak policije, ilustracija. Foto: Srđan Ilić

„Ostaje pravni režim koji propisuje Zakonik o krivičnom postupku“, rekao je Stevandić na sastanku predstavnika Vlade Srbije i civilnog sektora iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) u Palati Srbija u Beogradu.

Naveo je da takvo zakonsko rešenje, od zemalja u okolini, postoji u Hrvatskoj i Sloveniji, ali da su članovi zakona koji se odnose na to povučeni nakon primedbi javnosti i civilnog sektora.

Na sastanku, na kome se razmatraju primedbe Nacrta Zakona, učestvuju i premijerka Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Brnabić: Za mesec dana nastavak rasprave o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovim

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je rasprava o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima koja je danas vođena sa predstavnicnima civilnog društva i Nacionalnog konventa EU bila konkretna i da su stavovi približeni te dodala da će razgovori biti nastavljeni za mesec dana.  

 "Zahvaljujem organizacijama civilnog društva i Konventu, rasprava je bila konkretna i uspeli smo da približimo stavove i vidimo i uspostavimo neku vrstu razumevanja, što je najvažnije", navela je Brnabić nakon višesatne rasprave i naglasila da čitav posao nakon ovoga što je danas urađeno postaje lakši.

Navela je da će sledeći sastanak biti za mesec dana kada će zajedno proći kroz stvari koje nisu uspeli da usaglase i da će nakon toga Nacrt zakona biti predmet javne rasprave.  

Dodala je da je predložila da se trenutna finalna verzija prosledi svima kako bi se videlo šta je izbačeno, a šta prihvaćeno i pozvala da se nastavi sa radom na operativnom planu.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić zahvalio je prisutnima na konstruktivnoj diskusiji dodajući da bi donošenje tog zakona značajno unapredilo rad resornog Ministarstva.

Predstavnici Nacionalnog konventa o EU su se saglasili da nikada ranije nisu vodili raspravu na ovakvom nivou i izrazili želju da i naredni razgovori budi takvi, jer je, kako su rekli, svima stalo da imaju što kvalitetniji tekst zakona.

Nacrt zakona o policiji za godinu dana dvaput povučen iz procedure 

Drugo povlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima za samo godinu dana. Ova verzija povučena je nakon druge javne rasprave. Premijerka ga je povukla u dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova, a posle oštrih reakcija civilnog sektora i javnosti. Kako je saopšteno, odlučeno je da se dalji rad na zakonu nastavi kroz široke konsultacije.

Civilnom sektoru i javnosti bila je problematična i predložena izmena koja reguliše policijski pretres stana bez naloga. Članovi Radne grupe MUP-a za izradu zakona prethodno su saopštili da su spremni da izmene Nacrt, u tom delu.


"U Nacrtu zakona o policiji imate više različitih, dosta fluidno artikulisanih razloga - iako to Ustav ne dopušta - zbog kojih se može ući u stan. Pored ostalog, policiji je dopušteno da kada postoje osnovi sumnje da se u stanu vrši ili samo priprema krivično delo. Od formulacije 'neposredna i ozbiljna opasnost' spustili smo ustavnu garanciju na nivou 'osnovi sumnje'", izjavio je advokat Rodoljub Šabić.

Nacrt je kritikovan i zbog dela koji se tiče ovlašćenja resornog ministra. U MUP-u tvrde da novim zakonom ministar ne bi mogao da utiče na operativni rad policije – mogao bi, na primer, da traži izveštaje o broju saobraćajnih nesreća ili slučajeva nasilja u porodici. Međutim, u civilnom sektoru smatraju drugačije.


Izvor: Beta, Tanjug, Insajder