Latinović u Markeru: Spoljna politika Srbije je nedovoljno prilagođena današnjoj situaciji (VIDEO)

Spoljna politika Srbije je definisana na papiru međutim to je dosta nedovoljno prilagođeno onome što jeste danas, a vi kad nešto promovišete morate to da primenjujete, objasnila je Branka Latinović ambasadorka u penziji i članica Foruma za međunarodne odnose gostujući u Markeru.

Tagovi:

Branka Latinović

Kako je navela u Srbiji se danas pregovori o ulasku u Evropsku uniju odvijaju "dosta sporo" i, kako kaže, "imamo i nazadovanje povodom pitanja po kojima se Srbija ne pridružuje" zbog čega se pozicija države slabi.

Kada je reč o diplomatskim aktivnostim srpskih zvaničnika Latinović smatra da ih nije jednostavno objasniti.

"To je jedan pokušaj jačeg definisanja onoga što je inače proklamovano kao jedan od spoljno političkih ciljeva - to su dobri odonosi i sardnja sa Zapadom koji se sad odvijaju stidljivo", objašnjava Latinović.

Kako kaže,  "postoji namera interesi i potrebe, ali istovremeno jedna doza uzdržanosti i stidljivosti kad se nešto uradi". 

"Kad kažem stidljivost mislim na to da kad se nešto postigne to se nedovolno afirmiše u javnosti, to se odvija sporo i odvija se na način kako sadašnje međunarodne okolnosti traže", kaže Latinović.


Na pitanje kako bi ocenila ponašanje Ruske Federacije prema Srbiji kaže da još uvek ne znamo u stvari mnogo toga  i kakvi razgovori se vode iza zatvorenih vrata.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.