Lazarević za Marker: Usaglašavanje sa spoljnom politikom EU nije pritisak već kontinuirani zahtev (VIDEO)

Rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se, između ostalog, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije ne treba se posmatrati kao nešto novo, već kao kontinuirani zahtev Evropske unije, kaže za Marker Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike.

Programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević

„Srbija se u ovom dokumentu pominje u samo jednoj tački, a dokument sadrži sve što je po pitanju spoljne politike Evropski parlament pričao i pisao tokom 2022. godine. Samim tim, ovo nije ništa novo zapravo iako je ovo relevantno za nas i jasna je poruka da Evropski parlament nastavlja sa istim porukama“, dodaje Lazarević.

Kako naglašava, ne vidi kao pritisak na Beograd već više kao zahtev. 

„Nismo videli suštinske posledice pa ne mogu ga videti kao pritisak, iako je bilo poziva da se u nekom konkretnijem smislu uvedu i neke posledice koje bi podrazumevale ili zamrzavanje fondova ili zaustavljanje pregovora, to se nije dogodilo“, objašnjava Lazarević.

Kako ocenjuje, Evropska unija je pokazala dosta strpljenja u konkretnom slučaju. 

„Jer podsetiću, mi smo jedina država u Evropi pored Belorusije, koja se nije usaglasila sa tim restriktivnim merama, i oni taj zahtev moraju da ponavljaju“, dodaje Lazarević.

Govoreći o tome kako je, što u danas usvojenoj rezoluciji piše da je preveliki uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu, Lazarević kaže da je problem ruskog uticaja nešto o čemu se u Evropskoj uniji priča još od 2018. 

„Sada je naravno dobilo novi ton“, dodaje. 


Komentarišući tvrdnje zvaničnika Beograda koji navode da Srbija još nije u obavezi da usaglašava spoljnu politiku jer je još na putu ka članstvu, Lazarević ocenjuje da je to formalistički pristup koji „trenutno ne pije vodu“.

Podsetimo, usvajanje izveštaja Evropskog parlamenta je drugi zvanični poziv Srbiji za manje od dva meseca, da usaglasi spoljnu politiku sa spoljno politikom Evropske unije. Najveća prepreka ostaje uvođenje sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, nakon usvajanja Rezolucije o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), za Insajder je naveo da se pregovori o pristupanju nastavljaju, ali ne napreduju.

Prve reakcije stižu i iz Beograda. Rezoluciju Evropskog parlamenta predsednik Srbije vidi kao pritisak, dok iz Ministarstva spoljnih poslova napominju za Insajder da u ovoj fazi pregovaračkog postupka nemamo obavezu da usaglašavamo spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.