Marinika Tepić u Insajder Intervjuu: Vanredni parlamentarni izbori posledica duboke krize u društvu (VIDEO)

Vanredni parlamentarni izbori posledica su duboke krize u društvu, političke, a naročito društvene, posle tragičnih događaja 3. i 4. maja, nakon čega se vlast ponašala kao da se ništa nije dogodilo, rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u Insajder Intervjuu.

Tagovi:

Marinika Tepić. Foto: Srđan Ilić

Kako je objasnila, vlast se u ovom slučaju ponašala "kao da su svi drugi krivi, bez ikakve upitanosti, nepriznanja, nego i upitanosti šta je to možda u sistemu zakazalo".

Dve vrste izbora koje opozicija traži, vanredne parlamentarne i beogradske, Tepić je okarakterisala kao "prioritet", koji je opozicija zajedno podnela, nasuprot, kako ona kaže, rečima Aleksandra Vučića da "on ne čuje da opozicija traži (izbore), da opozicija nema zajednički stav“.

"Zajedno svi potpisali, zajedno predali, pa će sada valjda bolje razumeti", objasnila je, dodajući da se zahtev ne odnosi samo na raspisivanje izbora, već i na njihovo održavanje do kraja godine.

"Mi smo kao suštinski odgovor na izbore, a time vidite da je Aleksandar Vučić potpuno jasno u kampanji, dobili sraman i besprizoran odgovor u obedovanju, tako što se sve svelo na taj doručak sa parizerom. I to radi čovek koji 30 godina živi na grbači ovog naroda", rekla je Tepić.

Na pitanje o postavljanju uslova, u poređenju sa onima koji su traženi na protestima "Srbija protiv nasilja", Marinika Tepić je rekla da zahtevi nisu novi i da od zahteva sa protesta nisu odustali. 

"Jedini način da se ti zahtevi ispune je promena ove vlasti", objasnila je Tepić.

Marinika Tepić je govorila i "opozicionom opstruisanju rada parlamenta" objasnivši da su "odlučili da se pobune protiv ignorisanja vlasti toga da je ova zemlja u dubokoj krizi".

"Mi ih nismo posipali vodom, mi ih nismo gađali cipelima, onako kako su oni imali praksu da rade dok su bili Šešeljevi radikali. Tako da smo se mi vrlo jasno i rekla bih dostojanstveno pobunili, bez da ga ikoga ugrožavamo", objasnila je Tepić.

"Mi smo bukvalno bili kao u malom logoru, u Narodnoj skupštini, kada su nas opkolili više desetina pripadnika MUP-a", dodala je. 


Čekajući odgovor na zahtev za raspisivanje i održavanje izbora, Tepić kaže da se "ponašaju kao da će izbora biti". Tako za odnose, situaciju podele unutar opozicije i napuštanje stranaka u opoziciji, Tepić ističe da i oni koji su se odvojili od svojih stranaka sede i dalje zajedno, bez obzira na nesuglasice.

"Svi i dalje sedimo zajedno, i zajedno se dogovaramo, i zajedno delujemo i zajedno se obraćamo", objasnila je.

Međutim, o ujedinjenosti opozicije na zajedničkoj listi se još uvek razgovara, kaže Tepić. 

"Trudimo se da budemo vrlo racionalni u prvom redu, vrlo realni, potaknuti prethodnim iskustvima", kaže potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Marinika Tepić govorila je i o zahtevima upućenim RTS-u, njihovom pokriću slučaja "Jovanjica", ali i o svom učešću u skupovima u znak podrške inspektorima.

Na pitanje da li smatra da su ta okupljanja podrške forma pritiska na sud, Tepić kaže da "prvooptuženi Predrag Koluvija ima celu svitu koja ga brani sa najvišeg državnog vrha", a da se postavlja pitanje pritiska kada "građani, poslanici, željni pravde, odlaze da podrže mlade inspektore Isakova ili Mitića".

"Ako je pritisak na zakon, ako je pritisak na pravdu, taj pritisak ćemo vršiti i dalje", objasnila je Marinika Tepić.

Tepić je govorila i o drugim zahtevima opozicije, korišćenju veštačke inteligencije u političke svrhe, kao i promeni imena njihove poslaničke grupe.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.