Ministarstvo energetike: Nema odluke o izdvajanju hidroelektrana iz EPS-a i partnerstvu sa mađarskom firmom

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije ad nije doneo odluku o osnivanju zajedničke kompanije i izdvajanju 11 hidroelektrana sa mađarskom firmom MVM, navodi se u saopštenju koje je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo Insajderu. Prethodno se na društvenim mrežama pojavio dokument sa tačkama dnevnog reda sednice Nadzornog odbora EPS-a, među kojima je i razmatranje informacije o ponudi mađarske kompanije. Iz Ministarstva najavljuju i istragu o tome kako je dokument dospeo u javnost.

EPS, ilustracija Foto: Insajder

Ministarstvo u saopštenju podseća da je promenom Statuta i pravne forme Elektroprivrede Srbije u zatvoreno akcionarsko društvo, EPS ostao u stopostotnom vlasništvu države. 

"Svako ko govori o otuđenju imovine EPS-a u javnosti širi neistine i paniku. Nažalost, nije novo da pojedinci iz samog EPS-a lažno uznemiruju javnost i zaposlene, ali to treba da bude predmet istrage, zašto i zbog čega zvanična dokumenta rukovodstva preduzeća izlaze u javnost sa neistinim informacijama", navodi se u saopštenju Ministarstva.  

Iz saopštenja Ministarstva može se zaključiti da je dokument sa tačkama dnevnog reda vanredne sednice NO EPS-a od 18. maja -autentičan. Dokument je inače bio povod za komentare da se EPS rasparčava i prodaje.

U petoj tački ovog dokumenta stoji:

"Informacija o predlogu MVM Group, Mađarska za osnivanje zajedničke kompanije u Republici Srbiji za proizvodnju obnovljive energije uz izdvajanje 11 hidroenergetskih objekata iz EEP EPS AD".


Na osnovu za sada dostupnih informacija može se zaključiti da je Nadzorni odbor primio informaciju, ali da odluka o izdvajanju hidroelektrana iz EPS-a nije doneta.  

Nije poznato ni koje bi hidroelektrane, prema predlogu mađarske kompanije bile izdvojene, niti koliko bi bilo ulaganje mađarske strane.

Podsećamo da je transformacija EPS-a u akcionarsko društvo izvršena uz negodovanje sindikata i dela struke.


Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.