Navršava se 27 godina od zločina počinjenih u hrvatskoj akciji „Oluja“

Pre 27 godina počela je hrvatska vojno-policijska operacija „Oluja“ u kojoj je prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije ubijeno i nestalo više od 1.700 Srba, a iz Hrvatske proterano više od 250.000 ljudi.

Srpske izbeglice iz Krajine posle vojne operacije "Oluja". Foto: Srđan Ilić

Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja" obeležena je u četvrtak, 4. avgust, u Novom Sadu, uz prisustvo državnog vrha Srbije i brojnih građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom obeležavanja 27. godišnjice etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske u akciji "Oluja"  da je godinama srpskom narodu stvaran osećaj krivice i govorilo da su sami krivi kad su ubijani i proterani.

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo pozvala je danas institucije Srbije i  Hrvatske da prestanu sa političkom zloupotrebom žrtava kroz  nacionalističke diskurse, i ocenila da pravda za žrtve "Oluje" ni posle 27 godine nije dostignuta.

U Srbiji se obeležava 4. avgust, dan kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu počela vojno-policijska akcija.

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija Oluja završena ulaskom hrvatske vojske u gotovo napušten Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi. 

 Od 2000. taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Hrvatsko pravosuđe je za zločine počinjene u Oluji podiglo tri optužnice za ratne zločine nad krajiškim Srbima, protiv ukupno sedmorice pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih jedinica, ova suđenja kao ishod imala su dve osuđujuće presude, od čega je jedna pravosnažna.

„Srbija i Hrvatska nikada nisu omanule da pogrešno reaguju na svoju prošlost“

Društva Srbije i Hrvatske nijednom nisu „omanula“ da pogrešno reaguju na  svoju prošlost, izjavio je istoričar i publicista Dragan Markovina za Insajder u maju ove godine.

Tada je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv hrvatskih oficira koji se optužuju da su tokom hrvatske akcije Oluja u avgustu 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj  cesti.

„Problem je što svako kada govori o tome šta se dogodilo u ratu priča  isključivo vlastitu verziju priče, a to onda nema nikakvog suštinskog  smisla“, rekao je Markovina tokom gostovanja u emisiji Marker na televiziji Insajder.

Pomen žrtvama 

Za žrtve akcije Oluja danas se održava pomen u Crkvi svetog Marka u Beogradu, u prokupačkoj Crkvi svetog Prokopija, i drugim mestima u Srbiji.

U Hrvatskoj se centralna manifestacija obeležavanja godišnjice akcije Oluja i ove godine održava 5. avgusta u Kninu, u prisustvu državnog vrha i uz celodnevni program. 

Uoči proslave predsednik Hrvatske Zoran Milanović u svojstvu vrhovnog komandanta oružanih snaga večeras u Kninu priređuje svečani prijem na kom će uručiti odlikovanja i unapređenja pripadnicima oružanih snaga.

Akcija Oluja ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije tokom i posle akcije Oluja proterano je oko 250.000 Srba, ubijeno ih je oko 1.700 a više od 700 i dalje se vodi kao nestalo.

Veritas: Tri četvrtine stradalih starije od 60 godina

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena.

Kako navode podaci hrvatskih nevladinih organizacija i udruženja, tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski otežavan i onemogućavan.

Za zločine nad civilima u Oluji Haški tribunal optužio je trojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Makrača. Gotovina i Markač su bili i osuđeni, na 24 odnosno 18 godina zatvora, ali su posle nešto više od godinu dana oslobođeni krivice i pušteni iz zatvora.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.