Spasojević za Insajder: Referendum o Kosovu bi mogao da bude iskorišćen za odbacivanje sporazuma

Ukoliko se nastavi sa pregovorima o predlogu Francuske i Nemačke, za rešenje pitanja Kosova, koji je još uvek tajni, i građani na kraju budu stavljeni pred svršen čin, referendum ne bi ispunio svoj demokratski potencijal, ocenio je za Insajder vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević, komentarišući najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se o predlogu za Kosovo mogli izjašnjavati i građani.

Foto: Insajder

„Štaviše, referendum može u tom slučaju da se koristiti i kao izgovor za odbacivanje sporazuma, ali i kao podela odgovornosti na samom kraju procesa, ukoliko bi vlast aktivno pozvala svoje birače da podrže predlog“, objašnjava Spasojević.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da nema osnova za raspisivanje referenduma o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo, ali i da se vlast iza tog referenduma krije.

„Referendum je naravno jedna lepa reč, ali kada je u pitanju konkretan sporazum, referendum se uopšte ne predviđa. On se predviđa poglavljem 35 kao mogućnost, ali tek onda ako dođe do promene Ustava. Dakle sada govoriti o nečemu što će se možda desiti za par godina, ako se uopšte dogodi, po meni dodatno nema smisla“, kaže Janjić za Insajder i dodaje da je iskustvo Srbije, ali i Jugoslavije, pokazalo da je referendum do sada služio da se njime pokriju političke odluke.

 „Referendum je služi za to da političari svoju odgovornost prenesu na narod. Dakle ja lično mislim da je ta zabluda o referendumu toliko puta probijena kod nas i dokazana, a poslednji dokaz je bio referendum o promenama Ustava 2006. godine“ , objasnio je Janjić.

 Na pitanje Insajdera da li bi to dovelo novih podela u društvu, Janjić odgovara da sada rano govoriti o tome.

 „Tek kada se pojavi tekst predloga onda će se u raspravi videti da li može da se zahteva referendum, ali ne o Kosovu, koliko sam ja shvatio zagovornike referenduma. Oni bi u suštini referendum o legalnosti i legitimnosti delovanja Aleksandra Vučića. Pa što ne raspišu taj referendum, što ne kažu jasno šta žele to bi već bio neki stav a ovo je uključivanje opskurdnu upotrebu pojma referenduma“, zaključio je direktor Foruma za etničke odnose u Beogradu.

Podele u društvu povećava svaki referendum, smatra i profesor Dušan Spasojević jer je, kako kaže, reč o „polarizujućem pitanju“.

 „To je i osnovna mana referenduma - onemogućava kompromise i prelazna rešenja. Referendum bi omogućio da se iskristališu pozicije stranaka koje su danas dosta prikriveni, ali samo ukoliko bi mu prethodila duga i otvorena debata, što je sve dosta teško zamisliti u Srbiji“, zaključio je Spasojević.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć se obratio građanima nakon sastanka sa međunarodnom "petorkom” koju su činili specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar, specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak i politički savetnici iz Nemačke, Francuske i Italije.

 On je rekao da su u Srbiju došli sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale KiM.

Vučić rekao je da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom „tri puta rečeno“ da će se Srbija ako ne prihvati novi plan za Kosovo i Metohiju, suočiti sa prekidom evropskih integracija, zaustavljanjem i povlačenjem investicija.

Predsednik Srbije je najavio da će narednih dana pozvati sve predstavnike parlamentarnih grupa na razgovore, kako bi ih obavestio šta se događa, i pružio im više informacija o tome kako su tekli pregovori o rešenju pitanja Kosova, a nije isključio mogućnost da bi se o mogućem sporazumu na kraju mogli izjasniti i građani na referendumu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.