U Hrvatskoj praznik povodom godišnjice "Oluje"

U Hrvatskoj se danas obeležava nacionalni praznik. Godišjica vojno-policijske akcije "Oluja" 1995, u kojoj je Hrvatska povratila vlast u tadašnjoj samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini, a iz te zemlje proterano više od 250.000 Srba.

Srpske izbeglice kao posledica akcije "Oluja". Foto: Srđan Ilić.

Pre 27 godina, prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, ubijeno je i nestalo više od 1.700 Srba, a iz Hrvatske proterano više od 250.000 ljudi.

Tim povodom, najviši hrvatski zvaničnici, predsednik države Zoran Milanović, Sabora Gordan Jandroković i premiijer Andrej Plenković, položili su vence na Spomenik pobede na centralnom Trgu Ante Starčević u Kninu.

Plenković u Kninu: Hrvatska će raditi na miru i dobrosusedstvu, to očekuje i od suseda

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je danas u Kninu da će Hrvatska nastaviti da radi na miru, dobrosusedstvu, stabilnosti i dijalogu, ali da to očekuje i od svih svojih suseda.

Kako prenosi Hina, Plenković je u obraćanju na svečanom obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti poslao poruku Srbiji, istakavši da Hrvatska neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata, niti će prihvatiti da se optužuju njeni ratni heroji.

"U poslednje vreme ponovno se pokušava Hrvatsku prokazivati lažnim, ali jalovim optužbama o proterivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995, iako je poznato da ih je vođstvo pobunjenih Srba u saradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Hagu i potkrepili dokumentima", rekao je Plenković. 

Andrej Plenković
Andrej Plenković u Kninu na obeležavanju godišnjice akcije "Oluja". Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

On je dodao da su neprihvatljive najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorije drugih država.

"Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima", poručio je.

Plenović je još rekao da je "veličanstvena pobjeda u 'Oluji' bila odlučujuća" jer je omogućila da iz nametnutog rata Hrvatska izađe kao pobednik "sa svakim milimetrom hrvatske teritorije pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske".

Oluja je omogućila mir i u Bosni i Hercegovini, njome je sprečeno da se u Bihaću dogodi genocid kao u Srebrenici, a omogućen je Dejtonsko-pariski mirovni sporazum, dodao je Plenković. 

Hrvatski premijer je rekao da će vlada ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata u BiH kao ravnopravnog konstitutivnog naroda, napomenuvši da nema evropske BiH "sve dok svi njeni građani, a posebno Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski zastupljeni u izvršnim i predstavničkim telima zemlje".

Preduslov za to je pravedan izborni zakon, kao i bolje funkcioniranje Federacije BiH, istakao je.

Dan ranije, u Srbiji,  počelo je obeležavanje Dana sećanja na prognane i stradale u akciji "Oluja", u okviru kojeg je centralna ceromonija održana u Novom Sadu, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Predsednik Srbije je u Novom Sadu izjavio da je "godinama srpskom narodu stvaran osećaj krivice" i da se narodu, kako kaže, govorilo da su sami  krivi kad su ubijani i proterani.

Iz Nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvali su juče institucije Srbije i  Hrvatske da prestanu sa političkom zloupotrebom žrtava kroz  "nacionalističke diskurse".

Pravda za žrtve "Oluje" ni posle 27 godine nije dostignuta, naveli su iz FHP u saopštenju.

Milanović: Oluja jeste ljudska tragedija, prethodila joj ljudska glupost vlastodržaca u Beogradu

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas u Kninu da odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz Hrvatske tokom operacije Oluja jeste ljudska tragedija, ali tome je, naveo je, "prethodila ljudska glupost vlastodržaca u Beogradu".

"To je ljudska tragedija ali je tome prethodila pohlepa i glupost srpskih vlastodržaca. Danima pred Oluju nisu prihvatili plan Z4 koji nije bio povoljan za nas, ali je hrvatsko rukovodstvo bilo spremno da ga prihvati", rekao je Milanović.

Rekao je da stoga Hrvatska nema od čega da se brani, jer za taj plan, dodao je, ne bi dobili spomenik i zahvalnicu.

Istakao je da je operacija Oluja bila veliki rizik, velika neizvesnost, jer Hrvatska nije imala ni municiju za više od dve sedmice i toga moramo biti svesni.

ZORAN MILANOVIC
Knin. Hrvatski predsednik Zoran Milanović. Foto: FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/(Photo: FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC)

Pre polaganja venaca, vojska je prodefilirala kninskim ulicama

Kako prenosi Index, centralna svečanost se održava na stadionu NK Dinara, na kome će biti organizovana i izložba taktičko-tehničke opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja,

Posle govora generala u penziji Mladena Markača, premijera Andreja Plenkovića, predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsednika Republike i vrhovnog komandanta Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, predviđen je nastup akrobatske grupe Krila Oluje i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.

Misno slavlje održat će se u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zaveta, koje će u 11:45 predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić.

Od 21 sat održaće se koncerti Doris Dragović i grupe Opšta opasnost i vatromet.

Izvor: Insajder, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.