Vlasnici stanova u Geneks kuli sastaju se sutra sa predstavnicima poslaničkih klubova (VIDEO)

Umesto protesta i blokade Mosta Gazela, najavljenih za sutra u podne, vlasnici stanova u Geneks kuli, poznatoj i kao Zapadna kapija Beograda, sastaće se u to vreme sa predstavnicima poslaničkih klubova u Skupštini Srbije; do sada su se odazvali Demokratska stranka i Koalicija "Moramo - Zajedno". Traže i hitan sastanak sa predsednicom Vlade i odlaganje prodaje poslovnog prostora u Geneks kuli, koja je zakazana za 6. februar. Stanari Geneks kule nezadovoljni su početnom cenom od sedam miliona evra.

Geneks kula. Foto: Srđan Ilić

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nudi na prodaju kompleks od 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, kao i zajednički prostor između deset spratova, koji zauzima 1.450 kvadratnih metara. Prodajnu celinu čini i garažni prostor od 9.023 kvadrata i deset izdvojenih garaža, površine 6.445 kvadratnih metara. Početna cena je 7.111.000 evra. Za stanare je ta cena neprihvatljivo niska.

"Kada smo saznali pre 15 dana da se ova zgrada prodaje za sedam miliona evra, odnosno poklanja, a iskreno da vam kažem cena je i mnogo niža jer mi tu uopšte nismo računali garaže i ostali prostor, znači ta cena bi trebalo da se spusti na 330 evra, što ne postoji trenutno nigde na planeti, da se za takav novac kupi ovakva zgrada, na ovakvom mestu", kaže Božidar Stavrić, predstavnik Skupštine stanara.

Kako spadaju u treći red poverilaca, stanari od Privrednog suda zahtevaju obustavu prodaje. Tvrde da od prodaje poslovnog prostora po ceni od sedam miliona evra ne bi mogli da naplate dug od firme Generaleksport, koja je u vreme izgradnje Zapadne kapije bila vlasnik zgrade, a u kojoj je 2017. proglašen bankrot.


Od države traže da iskoristi pravo preče kupovine i tako, kako kažu, spreči nameštenu prodaju velikog poslovnog prostora. Zbog navodnih malverzacija, stanari traže i smenu stečajnog upravnika Budimira Mrdovića, koji za Insajder tim povodom nije želeo da govori. Jedan od zahteva je i da iz postupka bude izuzeta Agencija za licenciranje stečajnih upravnika jer se poslovni prostor prodaje kao celina, a ne po etažama, iako bi, tvrde stanari, prodajom po etažama bila postignuta mnogo viša cena.

"Mi smo u privrednom sudu predali zahtev za prodaju po etažama, a vi znate da, ako se prodaje po etažama, da je cema 1.500 evra, a ako se prodaje zgrada kao celina, da je cena samo 400 evra, znači nekom se ta prodaja namešta, a mi znamo i kome se namešta. Ova prodaja neće moći da se obavi", rekao je Stavrić.

Stanari su protest zakazali za 4. februar. Odustajanje od prodaje ili odluka države da kupi poslovni prostor po pravu preče kupovine, jedine su garancije koje bi vlasnike stanova odvratile od daljih protesta. Na pitanja Markera, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika odgovara da uslove prodaje određuje stečajni upravnik zbog namirenja duga prema poveriocima, kao i da će, po zakonu, ono biti kolektivno i srazmerno. Iz Agencije podsećaju da stečajni upravnik nema pravo da kupcu nameće uslove o načinu korišćenja imovine. Jedino ograničenje vezano je za odluku iz 2021. da ta zgrada bude proglašena spomenikom kulture.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.