Završene konsultacije oko formiranja nove Vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon poslednjeg dana konsultacija o kandidatu za predsednika nove Vlade, ga je Srpska napredna stranka obavestila da ima većinu u skupštini Srbije, ali da se, kako kaže, još ne zna ko će tu većinu činiti. Vučić je rekao da je prethodnih dana obavio razgovore sa 11 izbornih lista i da su sastanci bili konstruktivni.

Ivica Dačić i Dragan Marković Palma na konsultacijama kod Aleksandra Vučića. Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Istakao da je dosadašnja saradnja Socijalističke partije Srbije i SNS-a uspešno ocenjena, razgovori SNS sa SPS-om se nastavljaju, ali da on čeka da ga najveća partija obavesti o većini. Vučić je dodao da će mandatara odrediti kada bude konstituisana Skupština Srbije najkasnije 24 sata od kad bude dobio uverenja o vladajućoj većini

Dodao je da su predstavnici albanskih partija rekli da žele integraciju na regionalnom nivou, ali ne i učešće u republičkoj vlasti. 

Savez vojvođanskih Mađara nastavlja saradnju sa vlastima, kao i lista "Muftijin amanet, a dobar razgovor bio je i sa hrvatskom manjinom.

Dodao je da su Zavetnici, Dveri i nova DSS uglavnom insistirali na pitanju Kosova, i da će oni biti opozicija kao i lista koju je predvodila Marinika Tepić, dok je u vezi sa angažmanom Pokreta obnove kraljevine Srbije ostao neodredjen.

Poslednjeg dana konsultacija o kandidatu za predsednika nove Vlade, Predsednik Srbije razgovarao je na Andrićevom vencu sa predstavnicima koalicije Nacionalno demokratska alternativa (NADA), predstavnicima Socijalističke partije Srbije, liste Ujedinjeni za pobedu Srbije i predstavnicima Srpske napredne stranke.

Vučević: Imamo većinu za konstituisanje nove Vlade

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je danas da su naprednjaci na konsultacijama obavestili predsednika Srbije Aleknsandra Vučića da postoji većina za konstituisanje skupštine i nove Vlade, ali da nije bilo reči ko je mandatar, niti ko bi mogao biti predsednik parlamenta.

Vučević je novinarima rekao da su Vučića obavestili da nova većina ima 130 poslnika, a da bi mogla da ide i do 160, dodajuću da će nova vlada "biti manjinski inkluzivna" i da se narednih dana očekuju razgovori sa listom oko Socijaističke partije Srbije (SPS).

Đilas: Neprirodno bi bilo da budemo deo ove vlasti


Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da lista Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije nikada neće biti deo trenutne vlasti.

"Neprirodno bi bilo da budemo deo vlasti. Nikada nećemo biti opozicija Srbiji. Naša ideja je bolja i demokratskija Srbija" rekao je Đilas ispred Predsedništva nakon konsultacija za mandatara nove vlade Srbije.

On je dodao da je ta koalicija predsedniku iznela zamerke na prethodne vlade i da je jedan od glavnih prioriteta da parlament bude mesto debate.

"Razgovor je bio pristojan. Radićemo na pokušaju bolje komunikacije dve Srbije. Da se na sednici debatuje. Suština bavljenja politikom je da Srbiji bude bolje", rekao je on.

Dačić: Visok nivo saglasnosti o potrebi nastavka saradnje


Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da je tokom današnjih konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o mandataru za sastav nove Vlade, postignut "visok nivo saglasnosti" o odnosima SPS i SNS i o potrebi nastavka saradnje.

Dačić je novinarima ispred Predsedništva Srbije rekao da sa Vučićem nije razgovarao o kadrovskim rešenjima već da su "načelno" razgovarali o potrebi nastavka saradnje SPS i SNS.

"Ponosni smo na rezultate koje smo postigli za ovih 10 godina saradnje", kazao je Dačić koji je na konsultacije došao sa koalicionom partnerom iz Jedinstvene Srbije, Draganom Markovićem Palmom.


Lider SPS i predsednik skupštine Srbije je ocenio da je "realno" da konstitutivna sednica novog skupštinskog saziva bude održana tokom ili krajem naredne nedelje iako je krajni rok za održavanje sednice 4. avgust.

Jovanović i Mihailović: Koalicija NADA neće biti deo nove Vlade

Koalicija NADA neće biti deo buduće Vlade, niti je bilo razgovora o tome na današnjim konsultacijama kod predsednika Srbije Alekdandra Vučića, izjavili su njeni lideri Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović.


Jovanović je novinarima rekao da je jasno da naprednjaci i socijalisti imaju većinu, a zna se i ko će biti opozicija i da su konsultacije bile samo formalnost, da je razgovor s Vučićem bio kurtoazan.

On je istakao da mu smeta što Srbija nema jasan pravac i vizuju, kao i da je nejasno šta je cilj ove kupovine vremena i balansiranja između Zapada i Rusije.

Ne vidim da smo dobru i temeljnu stvar uradili kad je u pitanju naša spoljnopolitička pozicije, koje u suštini i nema. Mora se sarađivati sa Evropskom unijom, ali ta saradnja ne povlači nužno sa sobom i članstvo. Čini mi se da ponekad idemo kao guske u magli, ocenio je Jovanović.


Mihailović je poručio da će NADA biti opozicija koja će kritikovati sve što ne bude i što nije državotvorno, ali da će podržavati sve što je u državnom i nacionalnom interesu.

On je poručio da će NADA biti protiv uvođenja bilo kakve vrste sankcija Rusiji.

Prethodnih dana kod Vučića na konsultacijama bilo šest lista

Prvog dana konsultacija, u četvrtak 14. jula, od četiri izborne liste na razgovor sa predsednikom došle su tri. Svoje izborne platforme predstavili su predstavnici lista Koalicija Albanaca doline, Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu) i Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) - Usame Zukorlić. 

Jedini koji se nisu pojavili na konsultacijama oko formiranja nove Vlade Republike Srbije bili su predstavnici izborne liste pod nazivom  SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin. 

Drugog dana konsultacija , u petak 15. jula, na pregovorima su se pojavile sve tri liste koje su bile pozvane. Svoje izborne platforme predstavili su Savez vojvođanskih Mađara, stranku Zavetnici i savez Dveri - POKS, koji su odvojeno razgovarali sa Vučićem.

Parlamentarni izbori održani su 3. aprila, ali su zbog više ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu konačni rezultati izbora potvrđeni tek 5. jula.

Na održanim izborima Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 120 mandata, lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ 38 mandata, Socijalistička partija Srbije (SPS) 31 mandat, koalicija „NADA“ 15 mandata, koalicija „Moramo“ 13 mandata, koalicija Dveri – POKS 10 mandata, Zavetnici 10 mandata, Stranka vojvođanskih Mađara pet mandata, lista „Muftija Amanet“ tri mandata, koalicija Zajedno za Vojvodinu dva mandata, SDA Sandžaka dva mandata i Koalicija Albanaca Doline jedan mandat.

Izvor: Insajder/FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.